10-те най-стари църкви по света

Църквата е място на вяра и дома на Бога, тя пази онази частица, която съхранява самия човек и преваплащава чистота, святост и вечност.

 

Сред множеството църкви по света съществуват такива с многовековна история. Сред тях са и следните 10 църкви в света:

 

Dura-Europos църква – тя е най-ранният християнски дом църква. Той се намира в Dura-Europos в Сирия и датира от 235 г. Стените й представляват укрепление, което е изкопано в периода през 1920 и 1930 г. от френски и американски екипи. В рамките на археологическия обект, църквата се намира до 17-та кула и е запазена като отбранителна такава за близката й Dura-Europos синагогата.

Магедонска църква – намира се в Тел Мегидо, Израел и е един от най-старите църковни сгради открити от археолози. Датира от трети век след Христа. През 2005 г. израелски археолог на име Тепър от университета в Тел-Авив открива останките на църквата. За това време се смята, че християните били все още преследвани от Римската империя. Сред находките на 54 квадратни метра има голяма мозайка с гръцки надпис, удостоверяващ, че църквата е осветена за „Бог Исус Христос.“ Мозайката е много добре запазена и разполага с геометрични фигури и изображения на раннохристиянска символи.

 

 

Манастир Свети Антоний – представлява коптски православен манастир построен сред  оазис в източната пустиня на Египет. Скрити дълбоко в планините на Червено море, той се намира 334 км (207 мили) югоизточно от Кайро. Той е един от най-старите манастири в света, и е създадена от последователите на Свети Антоний, за който се смята, че е първия аскетичен монах. Манастирът на Свети Антоний е един от най-изявените манастири в Египет и е силно повлияна от образуването на няколко коптски институции и монашеството като цяло. Няколко патриарси са били издърпани от манастира, както и няколко стотини поклонници всеки ден.

Saint-Pierre-AUX-Nonnains базилика – това е историческа църковна сграда в Мец, Франция, която е построена през 380 г. Тя е една от най-старите църкви в Европа. Сградата първоначално е била построен, за да бъде част от римски спа комплекс, но по статут се превръща в църква през 7 век, включително параклиса на бенедиктинския манастир.

Църква на Дева Мария Богородица от Сион – представлява етиопската православна църква и е най-важната църква в Етиопия. Първоначалната църква се смята, че е била построена по време на царуването на Езана, първият християнски император на Етиопия.

Следва продължение…