10-те най-стари църкви по света

Църквата е място на вяра и дома на Бога, тя пази онази частица, която съхранява самия човек и преваплащава чистота, святост и вечност.

 

Сред множеството църкви по света съществуват такива с многовековна история. Сред тях са и следните 10 църкви в света:

 

Dura-Europos църква – тя е най-ранният християнски дом църква. Той се намира в Dura-Europos в Сирия и датира от 235 г. Стените й представляват укрепление, което е изкопано в периода през 1920 и 1930 г. от френски и американски екипи. В рамките на археологическия обект, църквата се намира до 17-та кула и е запазена като отбранителна такава за близката й Dura-Europos синагогата.

Магедонска църква – намира се в Тел Мегидо, Израел и е един от най-старите църковни сгради открити от археолози. Датира от трети век след Христа. През 2005 г. израелски археолог на име Тепър от университета в Тел-Авив открива останките на църквата. За това време се смята, че християните били все още преследвани от Римската империя. Сред находките на 54 квадратни метра има голяма мозайка с гръцки надпис, удостоверяващ, че църквата е осветена за „Бог Исус Христос.“ Мозайката е много добре запазена и разполага с геометрични фигури и изображения на раннохристиянска символи.

 

 

Манастир Свети Антоний – представлява коптски православен манастир построен сред  оазис в източната пустиня на Египет. Скрити дълбоко в планините на Червено море, той се намира 334 км (207 мили) югоизточно от Кайро. Той е един от най-старите манастири в света, и е създадена от последователите на Свети Антоний, за който се смята, че е първия аскетичен монах. Манастирът на Свети Антоний е един от най-изявените манастири в Египет и е силно повлияна от образуването на няколко коптски институции и монашеството като цяло. Няколко патриарси са били издърпани от манастира, както и няколко стотини поклонници всеки ден.

Saint-Pierre-AUX-Nonnains базилика – това е историческа църковна сграда в Мец, Франция, която е построена през 380 г. Тя е една от най-старите църкви в Европа. Сградата първоначално е била построен, за да бъде част от римски спа комплекс, но по статут се превръща в църква през 7 век, включително параклиса на бенедиктинския манастир.

Църква на Дева Мария Богородица от Сион – представлява етиопската православна църква и е най-важната църква в Етиопия. Първоначалната църква се смята, че е била построена по време на царуването на Езана, първият християнски император на Етиопия.

Следва продължение…

10-те най-стари църкви по света – продължение

Според специалистите точното название на уъркшопа е „разкази в картинки“. В този вид изкуство всяко едно нещо може да е обект на комикс, в резултат факта, че всяко нещо е обект на история. Още в годините на прехода за страната ни комиксът събужда възраждане, дава нов поглед над нещата и един от всички тях е първата версия на айфон и айпод.

 

Как се стига до идеята за уъркшоп в комикса на художествената гимназия – тук става дума за най-добри художници. Някои дори не са завършили художествена галерия, а други са, но не са се развивали на това място. Според специалистите човек между 12 и 15 години, започва да се гради като художник, тогава се оформя и отношението му към познанията, философията за живота и т.н. Идеята на уъркшопа била комикса да учи децата на важни за него неща, по лесен и разбираем начин.

 

У нас все още съществува представата, че комикса е предназначен за детската аудитория, за разлика от света. В другите страни той е приет за девето изкуство и много пъти е асоцииран с герои като Мики Маус. Столицата на комикса е Брюксел. За Белгия се казва, че там има най-много художници на комикси на глава от населението. И до днес по цял свят се организират фестивали на международно ниво във връзка с комиксите. В Америка комикса се ползват със статут на суперзвезди.

 

Историята на българския комикс започнала още през 40-те. Тогава двама творци на име Александър Денков и Любен Здравков създават своя първи герой и го представят в поредица от серии. Списанието, което тогава носело името „Космос“ е издадено за първи път през 1962 г. и то поставя първите стъпки в тогавашната култура на комикса и нас.

 

Само 17 години по-късно, през 1979 г. се появява списание „Дъга“, от държавно издателство. Този тираж бележи впечатляващата бройка от  над 300 хил. копия и единствената причина за това да не отбележи половин милион била липсата на хартия за отпечатването му. С годините и с края на социализма от списанието се запазва единствено името му.

 

Като цяло комиксът е трудно, сложно и комплексно изкуство. Уъркшопът е знак за синтетично изкуство. Често е сравняван с киното, друг път с книгата, заради разказвателният си характер. Някои приемат уъркшопа за поетика. Истината е, че комикса е поетика, в която се използват друг вид изразни средства.